Dat lezen leuk en ontspannend is, en je leven verrijkt, is natuurlijk geen geheim. Maar helaas zijn er veel afleidingen en aandachtslurpers die bij veel mensen voorkomen dat ze zich kunnen verliezen in een boek. Terwijl menigeen dat wel zou willen!

Hoe vaak ik wel niet hoor: ‘Ik heb de tijd of de puf niet om ook nog te lezen.”

Of men denkt dat lezen ‘saai’ is en kijken liever een film of gaat liever gamen. Maar saai is lezen alleen als je het verkeerde boek leest. Wanneer je een boek leest dat speciaal voor jou geschreven lijkt, dan is het lezen van dat boek een vele malen intenser genot dan een film kijken of een game spelen. Een boek speelt zich namelijk af in jouw fantasie, bij een film of een game zit je in de fantasie van een ander.

Dat heeft alles te maken met wie jij bent en wat jouw persoonlijke interesse is. En voor jouw persoonlijkheid en identiteit zijn tientallen boeken geschreven. De kunst is om jouw persoonlijke pad van boeken te vinden.

Om jouw persoonlijke boekenpad te vinden, is er daarom sinds begin 2024 een nieuw radioprogramma, genaamd Het Boekenpad. En ik heb de eer dat programma te mogen presenteren.

Het idee is even simpel als speels: iedere uitzending hebben we een thema en daar zoeken we een pad van boeken bij. De eerste afleveringen hadden we bijvoorbeeld de thema’s ‘Italië’, ‘Gebroken hart’ en ‘Doodskist’. Vaak hebben we ook een aansprekende gast en lekkere muziek die ook nog eens binnen het thema past.

Genoeg reden om de radio tweewekelijks op woensdag om 17 uur af te stemmen op Radio Eemland1. En mocht je dat niet redden, kun je de uitzending terugluisteren op de website bij ‘uitzending gemist’ (zoek op Cultuur in de regio – let op: het programma is tweewekelijks en wordt afgewisseld met een programma van de Historische Kring Baarn).

Doe jezelf een plezier en pak dat boek weer op. Echt, je gaat je beter voelen. Maar luister eerst naar Het Boekenpad: laagdrempelige radio over één van de lekkerste hobby’s die er bestaat.

Radio Eemland1 – www.eemland1.nl – woensdag 17.00 – 18.00 uur.