Een tijd waarin kunst en cultuur verdrukt worden, intellectuele rede in de houdgreep ligt van de onderbuik, en ontlezing met misinformatie een wederkerig destructieve relatie onderhoudt, is rijp voor creatieve enigma’s.

Vandaar dat de nieuwe experimentele verhalenbundel L’Amour Légèndaire van Soester auteur Arjan van den Haak met een “mysterie” komt. In deze bundel van vijf verhalen gebeurt niets zonder reden en hij draagt al op het eerste gezicht een bewuste en overduidelijke anomalie. Het raadsel: waarom?

L’Amour Légèndaire

Het futurisme werd ruim honderd jaar geleden bedacht door de Italiaanse dichter Filippo Marinetti en monde uit in een kunststroming met bekende namen als Boccioni en Duchamp. Futuristische werken hangen van in het Kröller-Muller tot aan het Museum of Modern Art in New York. Het futurisme was een stroming van vooruitgang, nieuwe technologie en toekomstvisie. Echter, het oude futurisme was in de kern ook fervent in het verheerlijken van oorlog en agressie, en trots op het minachten van de vrouw.

In een hedendaagse wereld waarin conflicten in rap tempo toenemen, gepolariseerd extremisme, anti-intellectualisme en misogynie in zwaarte toenemen, is het zaak dat de creatieve sector tegengewicht plaatst. Met zijn experimentele bundel L’Amour Légèndaire wil Arjan van den Haak een claim op het futurisme doen door de nuance: het nouveau-futurisme claimt de nuance boven het extremisme; voor een toekomst waarin oorlog, patriottisme en misogynie worden verketterd.

Het Mysterie van L’Amour Légèndaire

Nederland zucht onder het verlies van de kunde tot lezen en schrijven. De weerzin tegen intellectuele ontplooiing is zorgelijk, het PISA-onderzoek onlangs schokkend. Wij kunnen het niet oplossen, maar wel bijdragen en dat is wat we graag doen. Daarom lanceren we vandaag Het Mysterie van L’Amour Légèndaire. De lezer die in een opstel van maximaal 2 A4’tjes het krachtigst onderbouwd kan aangeven hoe de achterliggende gedachte van de anomalie past in de geest van de bundel, ontvangt €250,-, eeuwige roem èn een unieke bibliofiele editie van de bundel L’Amour Légèndaire.

Echter, zo makkelijk komt het de winnaar niet toe. Een tijd waarin men GenAI zijn intellectuele huiswerk kan laten doen, vraagt om oldskool middelen. Het opstel dient met de hand geschreven te worden in een duidelijk leesbaar handschrift.

     Het opstel mag, voorzien van een postzegel, verstuurd worden naar:

     Uitgeverij Nafnedka

     Het Mysterie van L’Amour Légèndaire

     Postbus 300

     3760 AH Soest

De deadline is 31 mei 2024.

Is de oplossing makkelijk? Nee. Daarom deze hint: ‘ver gezocht’.

Test je intellect en los Het Mysterie van L’Amour Légèndaire op! Durf mee!

Nieuwe uitgeverij

Met de publicatie van deze bundel op 18 december 2023 vieren we meteen de opening van een nieuwe uitgeverij: Nafnedka! Wij zijn een jonge uitgeverij gericht op fictie, literatuur, young adult en essayisme. Aangenaam kennis te maken!

In de vijf verhalen in deze bundel neemt schrijver Arjan van den Haak de lezer mee op een nouveau-futuristische verkenningstocht, langs waanzin en liefde, die steevast eindigt in complete ordeloosheid bij personages en lezer. Zoals de karakters zich steevast afvragen: “Wat is mij zojuist nu eigenlijk overkomen?” vraagt de lezer zich na ieder verhaal af: “Wat heb ik nu eigenlijk gelezen?” Geen verhaal is hetzelfde in stijl, lengte of toon en toch vormen ze één geheel. Of het nu gaat om een jongetje dat een schoolwerkstuk maakt, verticale landbouw, een universeel complot, of tijdongebonden liefde: de lezer die lichtzinnig de woorden tot zich neemt, blijft in verwarring achter. Soms luchtig, soms extreem en dan weer absurdistisch. De liefde voor het kortverhaal is in deze bundel literaire nouveau-futuristische fictie legendarisch.

Arjan van den Haak

Arjan van den Haak is journalist en publiceerde of publiceert in onder meer Truckstar, Surinaams opinieblad Parbode en De Volkskrant. Daarnaast schreef hij diverse boeken waaronder de serie Cool als Collina over een groep jonge voetbalscheidsrechters. Tevens publiceerde hij korte verhalen, onder meer in kunstcatalogi en literaire tijdschriften. Een drietal van die verhalen (Het werkstukDe wolf van AgriCity en L’Amour Légèndaire) wordt nu gepubliceerd in deze bundeling, aangevuld met twee nog niet eerder verschenen verhalen (Universal StudioHaggis). Het titelverhaal won in 2013 de literatuurprijs van het Symbiose Kunstfestival.

De voorwaarden van de Het Mysterie van L’Amour Légèndaire worden gepubliceerd op de website van Uitgeverij Nafnedka (www.nafnedka.nl).