AMERSFOORT – Nieuwswebsite nieuws.nl wijdde vlak na de publicatie van Cool als Collina een artikel aan de roman van Arjan van den Haak. Volgens de nieuwssite stipt de roman een probleem aan dat nog altijd wekelijks op newsfeeds verschijnt.

Nog altijd is geweld tegen scheidsrechters een actueel thema dat regelmatig de krantenpagina’s haalt‘, zo valt te lezen. ‘In Cool als Collina weet Van den Haak met humor en spanning dit thema feilloos aan te snijden. Op meeslepende en luchtige wijze wordt de hoofdpersoon in en buiten het veld niet gespaard. Dat de schrijver een vijftienjarige jongen als jeugdscheidsrechter voor de leeuwen gooit, geeft de voetballiteratuur een bijzondere, nieuwe invalshoek.

Ook noemt het medium het geen toeval dat Arjan een roman schreef voor deze doelgroep: ‘Het is geen toeval dat Van den Haak zich met het verhaal richt op jongeren – met name jongens – van 13 jaar en ouder. Uit alle leesonderzoeken blijkt dat dit de moeilijkste lezersdoelgroep is die er bestaat. Volgens Van den Haak mag dat nooit een reden zijn om niet voor hen te schrijven.

“Je kunt van jongeren niet verwachten dat ze hun eigen literatuur schrijven. Ze hebben het druk zat met hun eigen identiteit ontwikkelen. Maar dat ze zogenaamd ‘niet lezen’, wil niet zeggen dat je het niet moet aanbieden. Dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van ouders, onderwijs, maar óók van schrijvers en uitgevers. Want als het aanbod er niet is, zullen ze zéker niet lezen”, citeert nieuws.nl de schrijver.