Over Arjan van den Haak
Arjan van den Haak werd geboren in 1980 in Alkmaar. Na de HAVO studeerde hij aan de vooropleiding van de acteursopleiding aan het Utrechts Centrum voor de Kunsten. Als acteur stond hij in meerdere theaterproducties en had film- en tv-rolletjes in onder meer Karakter (1997), Onderweg naar Morgen (2002) (als souschef Martijn) en diverse commercials, onder andere voor American Footballteam de Amsterdam Admirals en een videoclip van Svenson & Gielen (We know what you did).
In 2004 speelde Van den Haak zijn laatste rol in een theaterstuk van Max Frisch (Biedermann en de brandstichters) waarna hij het acteren vaarwel zei. Hij wilde liever schrijven en zich met de actualiteit bezig houden en ging werken als freelance journalist voor een lokale krant De Uitkijkpost, waarnaast hij studeerde aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Later tijdens zijn studie werkte Arjan voor diverse tijdschriften en kranten, waaronder het Noordhollands Dagblad, Surinaams opinieblad Parbode en Dutch Courier (Australië).
In 2007 studeerde hij af en werd redacteur voor magazines in de transportsector en het openbaar vervoer (o.m. TransportVisie, Nederlands Vervoer, Transport & Logistiek, Tour Magazine). Sinds 2017 schrijft hij reportages, interviews, achtergrondverhalen en portretten voor met name Truckstar en het magazine Touringcar & Bus.
Naast zijn journalistieke stukken schrijft Arjan ook (jeugd)boeken en verhalen. In 2011 kwam in een exclusieve oplage het griezeljeugdboek Nick en de Nevelheksen uit, in 2012 gevolgd door De Spookschool in de serie Vlaamse Filmpjes (sinds 1930) bij Uitgeverij Averbode in België.
Voor zijn korte verhalen (voor volwassenen) ontving hij onderscheidingen van de Baarnse Literatuurprijs (De Ambitie van Umbra); de Literatuurprijs van het Kunstfestival Symbiose (L’amour légèndaire) en de Etty Hillesumprijs (2e, Stabiele schoonheid). Ook publiceerde hij gedichten en een science fiction-verhaal voor Stichting Toekomstbeeld der Techniek (De wolf van AgriCity).
In 2019 verscheen de jeugdroman Cool als Collina over een vijftienjarige jongen die ondanks alle stormen in zijn leven zich staande moet houden als jeugdvoetbalscheidsrechter. Ondanks zeer positieve respons van redacteuren wilde geen uitgeverij in een jeugdroman voor tienerjongens investeren, waarop Arjan besloot om het dan maar zelf te doen. Om aandacht te vragen voor de bedroevende hoeveelheid oorspronkelijk Nederlandstalige jeugdboeken voor tienerjongens schreef hij hierover een opiniestuk in De Volkskrant en gaf hij een interview aan Suzanne Bosman bij EenVandaag op NPO Radio 1.
Ondertussen deed en doet Cool als Collina het boven verwachting, helemaal voor een boek uitgegeven in eigen beheer voor de moeilijkste doelgroep die in de boekensector te vinden is. Cool als Collina verscheen op de groslijst van de Jonge Jury en de Indie Awards en kreeg mede uit de hoek van de voetbalarbitrage lovende kritieken.
Met topscheidsrechter Kevin Blom deed Arjan tijdens het arbitragecongres 2020 een zogeheten ‘bookswap’, waarbij Arjan Cool als Collina ‘ruilde’ met Bloms managementboek De fluitende leider..
Cool als Collina werd in België zo goed ontvangen dat het werd opgenomen in lesmateriaal voor het vak maatschappijleer op de middelbare school. Ook in de media werd het boek genoemd vanwege de actuele relevantie.
Op 10 augustus 2022 verschijnt het vervolg met de roman: Cool als Collina 2 – Squadra! In deze roman krijgen de scheidsrechterscarrières van Sjoerd Verveer, Graziano Fellini en Emiel Kastelijn een spectaculair vervolg.
Omdat Arjan van huis uit journalist is, verwerkt hij graag actuele thema’s in zijn boeken. In Cool als Collina 2 – Squadra! is teamwork het hoofdthema. Echter spelen actuele voetbalthema’s als racisme, homofobie en geweld ook een prominente rol.